Publicaties

Verhalenbundel De matrasdrager

Matrasdrager-Maria-Philippens-cover

Wat hij precies had gezocht
wist hij niet,
maar waar hij ook naartoe ging,
hij zou zichzelf meenemen,
als verstekeling in zijn eigen koffer.

Verdwaald in het eigen leven

Vijf spannende en soms beklemmende verhalen, over mensen verdwaald in hun eigen leven. Kan de opticien na de aanslag in Nice terug naar zijn overzichtelijke leventje? Is het écht alleen een groot hart dat de betrokken docente van vluchtelingenkinderen drijft? Waarom slaat een ontslagen data-analist op de vlucht, zijn kinderen onwetend achterlatend? Loopt de beleidsmedewerkster uit blinde ambitie in haar eigen val? En kan de overspannen huisarts zijn integriteit bewaren?

Onvermogen én verlangen

Waar zij zich ook bevinden, hun kwetsbaarheden, eigenaardigheden en angsten kunnen zij niet verbergen. De matrasdrager is een verhalenbundel over het onvermogen én het verlangen de levenslast te delen, over verlies en troost. En over de confronterende kracht van beeldende kunst.

Reviews De matrasdrager

Kantelen en kortsluiting

Auteur en journalist Emile Hollman las alvast enkele verhalen. Hij schrijft:
‘De personages in de novellen van Maria Philippens staan niet ver van ons vandaan. Sterker nog, ze zijn onder ons, in onze families, in onze buurt, we zouden het zelf kunnen zijn. Elke dag kan je leven zomaar kantelen en kortsluiting maken met het verleden. In een sobere en onberispelijke stijl weeft Philippens verhalen die de lezer niet loslaten en beslist nog een poosje bezig houden. Neem het titelverhaal, waarin ze heel knap twee levens laat stollen in de Matrasdrager, het kunstwerk van Philip Aguirre Y Otegui. Vergeet je nooit meer’.

Bestellen kan via:

Boek genoeg geluk

Genoeg geluk bookcover van Maria Philippens

Toen ik eind 2007 ziek werd, was ik geschokt door cijfers over hoge aantallen scheidingen na kanker. Met name bij vrouwen. In Genoeg geluk onderzocht ik hoe ziekte en medische missers relaties kunnen bedreigen. Tijdens mijn lezingen bleek dat beeld zeer herkenbaar. Net als in de vele overige reacties.

ROMAN

De roman is een geobjectiveerde bewerking van feiten uit mijn persoonlijk ziekteproces, met fictieve personages en plot. Het is het verhaal van een onverzettelijke vrouw die weigert te capituleren. Zowel in het leven als in de liefde.

‘Klara, je hebt kanker.´ Ze zegt niets. Volkomen beheerst kleedt ze zich aan.

KLARA

Hoe onderkoeld Klara eerst ook reageert, de behandeling van de levensbedreigende ziekte zet haar leven op z’n kop. Zeker als later blijkt dat een kwaadaardig gezwel in haar borst over het hoofd is gezien. Dan mondt haar gevecht tegen kanker ook uit in een strijd met de medische stand. Daarbij komt het tot confrontaties met haar echtgenoot, die zich door Klara’s allesoverheersende ziekte stilaan buitengesloten voelt en zijn eigen crisis creëert.

Met een nuchter, scherp oog schetst Maria Philippens in deze roman het lot van een patiënt in de medische mallemolen en de invloed daarvan op de partner. Door het ziekterelaas te vervlechten met observaties uit de persoonlijke geschiedenis van Klara, komt deze, hoe zieker ze wordt, alsmaar meer tot leven. En daarmee wordt haar strijd die van de lezer.

Het boek Genoeg geluk kun je via het contactformulier bestellen.

Reviews Genoeg geluk

Een genezen als ontdekkingsreis

Dit boek lijkt te gaan over ziekte en genezing. In feite beschrijft de auteur een diepgaande persoonlijke ontdekkingsreis. Het is een psychologische roman vol scherpe waarnemingen, gelaagde analyses, rijke innerlijke reflecties en soms scherpe en ironische dialogen. Ook na het lezen bleven die me nog geruime tijd bij!
G. Jonkergouw

Verklaard vanuit het verleden

Goed opgebouwd verhaal, in de derde persoon geschreven, dat ongeveer vier jaren beslaat. De schrijfster is goed geïnformeerd over de behandeling van borstkanker en weet zich bijzonder goed in te leven in de patiënte.
Biblion