Matrasdrager-Philip-Aquirre-2

DE KUNSTENAAR Philip Aguirre y Otegui

Het beeld op de cover van De matrasdrager is de gelijknamige creatie van Philip Aguirre y Otegui (Schoten – 1961). Een Belgische kunstenaar die voornamelijk werkt als beeldhouwer en schilder. Zijn werk heeft een geëngageerd en humanistisch karakter. Het is krachtig én poëtisch tegelijk. Menselijke waardigheid te midden van tragedies als vluchten, migratie, water en de beschutting van architectuur, zijn de thema’s waarop hij reflecteert.

Vluchten

Zijn vader ontvluchtte in 1936 de burgeroorlog in Spaans Baskenland en migreerde naar Antwerpen. ‘Als kind groeide ik op met veel verhalen over vluchtelingen, verhalen uit de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Dit had zeker een impact op mij en maakte me gevoelig voor de problemen van vluchtelingen’, aldus Aguirre.

International Award Public Art

De kunstenaar studeerde in Antwerpen. In 2017 won Aguirre de International Award for Public Art. Zijn werk wordt beïnvloed door de klassieke Griekse beeldhouwkunst en door Frans Masereel (diens humanistische visie en de inspanning om kunst bij de mensen te brengen). Voorts door Brancusi en Giacometti, maar ook door Pop-Art en andere recente stromingen. Grote exposities had hij onder andere in Middelheim Open Air Sculpture Museum en in Mu.ZEE in Oostende. Het kunstwerk Matrasdrageris eigendom van het Vlaams Gewest.

Comments are closed.